mladiinfo

Počinje realizacija projekta „Škola umjetničke kritike“

Projekti koji povezuju obrazovanje i kulturu su jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete za ovu godinu, zaključeno je na Preskonferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete. Konferencija je organizovana povodom početka projekta „Škola umjetničke kritike“ , koji je inicirao Narodni muzej. Konferencija je organizovana u prostorijama Ministarstva prosvjete, a prisustvovali su predstavnici nevladine orgnaizacije Mladiinfo Montenegro.

 

„Danas počinjemo sa projektom „Škola umjetničke kritike“. Ministatstvo prosvjete podržava projekte koji su na liniji povezivanja kulture i obrazovanja“, kazao je Tomić, direktor Direktorata za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.
On je podsjetio da je projekat od suštinskog značaja za naše škole, jer se na taj način postiže veće uključivanje djece u sferu kulture.
Projekat se sastoji od tri faze. U prvoj fazi, škole koje su dio projekta će imati priliku da posjete muzeje i da zajedno sa kustosima posjećuju izložbe; u drugoj fazi učenike će posjetiti kustosi muzeja i održati im kratka predavanja, dok će se u trećoj učenici međusobno takmičiti u pisanju najbolje umjetničke kritike.
„Naši đaci treba da se upoznaju sa društvom, da nauče kako kritički da promišljaju, da se upoznaju sa svojom istorijom i vrhunskom umjetnošću i umjetničkim djelima da bi ih mogli i sami vrednovati“. Iz Ministarstva je saopšteno i to da je neophodno poslati poruku da se ne uči samo radi učenja, već radi razvijanja sopstvenih potencijala. ,,Želimo da pošaljemo poruku da kultura nije dosadna, već da su upravo to oni sadržaji kojima su nam djeca izložena.”
Natalija Vujošević – kustos Narodnog muzeja, istakla je da je program namijenjen učenicima srednjih škola, odnosno, učnicima trećeg razreda srednje škole, sa ciljem da ih upozna sa svim profesijama koje se mogu susresti u muzeju.
„Projekat će se razvijati iz tri dijela. Prvi dio biće posjeta kustosa muzeja i Nataše Nelević, kritičarke i književnice, školama u kojima će održati predavanja učenicima o umjetničkoj kritici i različitim načinima pisanja umjetničke kritike. U drugom dijelu projekta učenici će posjetiti muzej na jednodnevnom seminaru koji će se održati 18. aprila u prostorijama Narodnog muzeja. Tako će imati priliku da pogledaju izložbe ove sezone u muzeju, da imaju stručno kustosko vođenje kroz izložbe; takođe, u ,,bekstejdžu” će se upoznati sa načinom na koji se sprovode različite aktivnosti i profesije u muzeju, kako se koncipira izložba i na koji način se pristupa pisanju o umjetničkom djelu“, rekla je Vujošević.
Treća faza projekta sastoji se iz mentorskog rada učenika i profesora filozofije, likovne kulture i književnosti na pisanju umjetničke kritike. Na kraju samog projekta, tri najbolja eseja dobiće nagrade.
Nataša Latković – direktorica Gimnazije u Danilovgradu, istakla je da je ovaj projekat veliki iskorak kada je u pitanju približavanje kulture i umjetnosti mladim ljudima. Dodala je da je ovo potpuno drugačiji način na koji se učenici uključuju u sam program. Jer, sve do sada naše škole su imale svakodnevno pozive za učešće u radionicama i projektima koji su se bazirali na sličnoj osnovi, odnosno, dodjelama nagrada i i pravljenjima izložbi pobjedničkih radova.