Predstavnici m!M-a u Velikoj Britaniji učili o interkulturalnom dijalogu

Daniel, Ivan i Seusan učestvovali su ispred NVO Mladiinfo Montenegro (m!M) na Erasmus plus treningu “Interkulturalni dijalog kroz kreativno pisanje” (Intercultural Dialogue Through Creative Writing). Trening je održan u Birmingemu, Velika Britanija, od prvog do devetog marta.

Tokom devet dana učesnici su imali priliku da usvoje i unaprijede tehnike kreativnog pisanja. Osim toga imali su različite zadatke poput slobodnog pisanja, predstavljanja sebe, organizacija i država iz kojih dolaze, pisanja poezije koristeći slike iz raznih časopisa itd. Imali su priliku da obiđu Birmingem, upoznaju se sa lokalnim stanovništvom, upoznaju njihovu kulturu i običaje. U toku treninga upoznali su se i zbližili sa učesnicima iz drugih zemalja, kao i unaprijedili znanje engleskog jezika.

Cilj treninga je bio da mladi nauče kako da kreativno pisanje koriste kao sredstvo za borbu protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije.

“Dijelili smo lična iskustva sa ostalim učesnicima i učili jedni od drugih. Dobili smo priliku da se poboljšamo na polju komunikacije na različitim jezicima, rješavanju problema i rada u timovima, kao i da saznamo više o Erasmus+ programu”, kazali su učesnici iz Crne Gore.

Oni su dodali da je trening brzo prošao u učenju, zabavi, stvaranju prijateljstava, upoznavanju kultura i tradicija, kao i da su se vratili puni utisaka, sa novim iskustvima i vještinama.

“Zbog toga želimo da poručimo mladima u Crnoj Gori da iskoriste prilike koje im pruža organizacija Mladiinfo Montenegro i da se prijavljuju na trening kurseve kada im se ukaže prilka, kako bi uklonili određene barijere koje postoje među državama, a u isto vrijeme unaprijedili svoje lične vještine”, istakli su Daniel, Ivan i Seusan.