mladiinfo

Stažiranje u Solomon R. Guggenheim muzeju

Solomon R. Guggenheim nudi stažiranje studentima početnih godina fakulteta ili starijim, svežim diplomcima, magistrima ili zrelim profesionalcima koji žele da dobiju iskustvo u polju umjetnosti. Stažiranje je moguće u raznim odjeljenjima muzeja.

Stažiranje kandidatima nudi praktično iskustvo u muzeju ukoliko su zainteresovani za karijeru u polju umjetnosti i muzeja. Dobijaju ogromno iskustvo u kontekstu rada u velikom muzeju ali i specifične vještine vezane za aktivnosti odabranog odjeljenja. Raspoređivanje stažista će se vršiti na osnovu obrazovanja, profesionalnih vještina, interesovanja i karijernih ciljeva. Stažisti učestvuju i u aktuelnim aktivnostima muzejskih odjeljenja i doprinose specifičnim projektima ili segmentima većih inicijativa odabranog odjeljenja.
Museum Culture Seminar Program oplemenjuje period stažiranja tako što uključuje izlete do drugih umjetničkih i kulturoloških institucija Njujorka. Takođe je uključena i diskusija sa širokim spektrom profesionalaca iz polja umjetnosti i muzeja, uključujući i osoblje iz Guggenheim muzeja. Izlet van Njujorka je planiran na kraju svakog perioda stažiranja.
Godišnji kalendar stažiranja je podijeljen u tri kruga: proljeće, ljeto i jesen. Svaki period stažiranja otprilike traje tri mjeseca.
Termini za stažiranje su: proljećni: januar–april (rok za prijave je prvi novembar), ljetnji: jun–avgust (rok za prijave je 30.01), jesenji: septembar–decembar (rok za prijave je prvi jun). Svi poslati materijali moraju imati poštanski žig prije ili na dan isteka navedenih rokova.

Proljećno i jesenje stažiranje zahtijevaju posvećenost barem dva dana nedeljno (uključujući i rad u okviru Museum Culture Seminar programa), a broj sati zavisi od potreba odjeljenja. Ljetnje stažiranje podrazumijeva puno radno vrijeme, ili četiri ili pet dana nedeljno, uključujući i rad u okviru Museum Culture Seminar programa.
Međunarodni kandidati su dobrodošli i savjetuju se da se prijave. Guggenheim Museum program stažiranja je dizajniran od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kao J-1 program obuke pa će muzej sarađivati sa kandidatima kako bi im obezbijedio potrebna dokumenta za J-1 vizu u trajanju od maksimum tri mjeseca koja se ne može produžavati niti prenositi. Svi međunarodni kandidati moraju odlično pisati i govoriti engleski jezik.
Guggenheim muzej ne obezbjeđuje smještaj. Međutim, muzej može omogućiti kandidatima listu predloženih smještaja i studentskih domova u Njujorku.
Dostupne su sljedeće stipendije:
Hilla Rebay ljetnje stažiranje

Do 13 ljetnjih stažista koji trenutno pohađaju osnovne studije ili su svježi diplomci osnovnih studija imaju priliku da budu finansirani od strane Hilla von Rebay Foundation koja velikodušno daje finansijsku podršku. Stipendije u iznosu od 1000 dolara podrazumijevaju ljetnje stažiranje u trajanju od deset nedjelja sa punim radnim vremenom.
Da bi se prijavi, kandidat treba svojim riječima kratko objasniti ulogu i odgovornosti savremenog muzeja. Takođe, kandidat treba objasniti svoje interesovanje za rad u muzeju i kako može doprinijeti odjeljenju za koje se odluči u prijavnom formularu i to do 500 riječi. Što se dokumenata tiče, neophodno je imati: (ne traže se kopije):
• Guggenheim aplikacioni formular
• Propratno pismo
• CV
• Listu relevantnih modula koje je kandidat polagao
• Dva pisma preopruke (akademska ili profesionalna)
• Pisani obrazac (3-5 strana). Ukoliko se kandidat prijavljuje za odjeljenje za dizajn, treba podnijeti dizajn portfolio ili mali vizuelni primjerak.

Nakon inicijalnog ocjenjivanja kandidata, manja grupa će biti pozvana da obavi razgovor lično, preko skajpa ili telefona. Nakon popunjenog prijavnog formulara sva navedena dokumenta treba poslati na adresu:
Solomon R. Guggenheim Museum
Internship Program
1071 Fifth Avenue
New York, NY 10128-0173
Svi materijali moraju imati poštanski žig prije ili na dan isteka rokova a rokovi su sljedeći: proljeće (januar–april): prvi novembar, ljeto (jun–avgust): 30.01., jesen (septembar–decembar): prvi jun.
Za sva pitanja vezana za proces prijave poslati mejl na: internships@guggenheim.org.

Hilla Rebay međunarodno stažiranje
Hilla Rebay daje priliku jednom studentu u trajanju od deset mjeseci za profesionalnu obuku u Solomon R. Guggenheim muzeju, Njujork; u Guggenheim muzeju, Bilbao; i Peggy Guggenheim Collection, Venecija. Stažista će provesti minimum tri mjeseca na svakom od ovih mjesta i imaće priliku da se upozna sa aktivnostima muzeja kroz kuratoska, obrazovna i registraciona odjeljenja.
Raspored stažiranja je sljedeći (okvirni datumi):
15. 09.-15. 12.: Solomon R. Guggenheim muzej, Njujork
15. 01.–15.04.: Guggenheim muzej Bilbao
15.05.–15.07.: Peggy Guggenheim Collection, Venecija
Hilla Rebay International Fellowship nudi priliku za upoznavanje jedinstvenih operacionih struktura multinacionalnog muzeja kao i praktično iskustvo na kuratorskom polju. Svaki stažista primaće naknadu u iznosu od 30 000 američkih dolara (koji podliježu porezu).
Kandidati moraju imati minimum magistarsku /MPhil diplomu u polju istorije umjetnosti ili relevantnog akademskog polja. Doktorski kandidati i doktori se savjetuju da se prijave. Moraju posjedovati odlično i pisano i usmeno znanje engleskog, španskog i italijanskog jezika.
Treba dostaviti sljedeća dokumenta:
• Propratno pismo
• CV
• Dva pisma preporuke (engleski prevod mora biti uključen)
• Transkript svih univerziteta koje je kandidat pohađao, uključujući dokaze o poznavanju jezika
• Pisani obrazac (10 strana)- akademski članak ili dio disertacije (engleski prevod mora biti uključen). Napomena: dokazi o poznavanju jezika nisu obavezni ali će se poznavanje svakog od jezika provjeravati tokom intervjua.
Prijave se šalju preko mejla u PDF formatu na: internships@guggenheim.org. Rok za prijave je 15. maj svake godine i kandidati će biti obaviješteni o rezultatima krajem jula.
Guggenheim stažiranje u Evropi
Solomon R. Guggenheim muzej je dio međunarodne mreže muzeja uključujući Guggenheim muzej Bilbao u Španiji kao i Peggy Guggenheim Collection u Veneciji. Solomon R. Guggenheim muzej u Njujorku rukovodi programima stažiranja u Njujorku.
Peggy Guggenheim program stažiranja u Veneciji
Stažiranje u okviru Peggy Guggenheim Collection može trajati jedan, dva ili tri mjeseca u periodu između januara i decembra. Posjetiti zvanični sajt za više informacija: http://www.guggenheim-venice.it/inglese/education/internship-program.html?fref=gc&dti=1280986168594259