mladiinfo

ICO-Fred Hollows stpendije za obuku mladih oftamologa

ICO-Fred Hollows Fondation (fondacija Međunarodnog savjeta oftalmologa) poziva sve mlade oftamologe da se prijave za stipendiju koja se dodjeljuje za obuku u bilo kojoj podoblasti oftamologije. Kandidati će imati priliku da svoje stručno usavršavanje nastave u jednoj od akreditovanih ustanova u Turskoj, Italiji, Španiji, Austriji, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Stipendije su namijenjene aplikantima koji potiču iz zemalja u razvoju, među kojima su i Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Makedonija. Pravo na prijavu ostvaruju kandidati koji imaju do 40 godina starosti i diplomirani su oftamolozi sa završenim programom obuke (uspješno položen specijalistički ispit), sa preporukom od strane dekana obrazovne ustanove ili šefa javne službe u oblasti oftamologije. Kandidati moraju dobiti odobrenje za učestvovanje u programu stipendiranja i od njih se zahtijeva da tečno znaju engleski jezik. Po završetku obuke, moraju biti spremni da se vrate u svoju matičnu zemlju gdje će primjenjivati stečena znanja i vještine i učestvovati u programima radi očuvanja vida i spriječavanja sljepila. Prijave za ICO-Fred Hollows program se podnose elektronskim putem.

Prijavni obrazac sa smjernicama o popunjavanju možete naći na zvaničnoj stranici pomenutog programa stipendiranja (link naveden u daljem tekstu). ICO program stipendiranja je organizovan u cilju podrške perspektivnim mladim oftalmolozima iz zemalja u razvoju i stvaranja mogućnosti za unapređenje njihovih praktičnih veština.

Krajnji rok za dostavljanje prijava je 30. septembar 2017. godine.

Za više informacija, posjetite link: http://www.icoph.org/refocusing_education/fellowships.html