Iskustvo: Matea Vujović

Zahvaljujući NVO Mladiinfo Montenegro, imala sam čast i privilegiju da budem dio projekta Theatre Connecting Balkans u Brežicama (Slovenija) u periodu od 14. do 23. novembra 2022. godine. Pored dva predstavnika Crne Gore, ovaj Erasmus+ projekat okupio je mlade ljude iz  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Makedonije, Slovenije, Grčke, Italije, Portugala, Latvije i Turske.

Multikulturalnost mladih i entuzijastičnih ljudi, učinila je da se na krilima razlika kreira jedinstvo neiscrpne energije, kreativnosti i inspiracije. Međusobna podrška i sinergija na svakom koraku tokom ovih devet dana stvorile su ambijent u kojem se, uprkos izlasku iz zone komfora, svaki učesnik osjećao dobro. Stoga je, možda suvišno napominjati – i svaki aspekat projekta predstavljao istinsko uživanje.

Ipak, ako bih morala da izdvojim, najjači utisak na mene su ostavile radionice neverbalne komunikacije, pokazavši mi da sve što osjećamo i želimo, biva najprirodnije i najjasnije prikazano pokretom i izrazom lica. Da manje stvarno jeste više, te da se više, izražajnije i snažnije govori pokretom nego riječju. Šest sati aktivnog rada na dnevnom nivou, učinilo je da se upoznamo i povežemo kroz formalniji – agendom definisan dio projekta, što je bila olakšica za neformalno druženje tokom slobodnog vremena.  Uspomene na druženje iz Slovenije već su dobile titulu sentimentalnih, tako ću i one u fizičkom obliku i one koje se prepričavaju – čuvati vječno.

Iskoristiću ovu priliku da pozovem i ohrabrim mlade ljude da apliciraju i uzimaju učešće u Erasmus+ i ostalim projektima omladinske razmjene, jer oni su izreka “lijepo i korisno” u praksi.
A na kraju dana, manje formalna i neformalna edukacija, konekcije i kontakti daleko su važniji od onih koji popunjavaju fioke i police – formalnih.