Počeo projekat Ministarstva prosvjete: „Dan umjetničkog obrazovanja“

Ministarstvo prosvjete obilježilo početak projekta „Dan umjetničkog obrazovanja“ 09.02.2018. u okviru kojeg će osnovci imati priliku da pogledaju komad „Kapital-djeca“, autorski projekat reditelja Petra Pejakovića.

Realizatori ovog projekta su Kraljevsko pozorište Zetski dom i Ministarstvo prosvjete uz podršku Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Crne Gore.

Predviđeno da učenici iz 10 crnogorskih škola i pet opština: Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Bar i Berane, tokom ovog polugodišta imaju organizovane besplatne posjete Zetskom domu na Cetinju, u kome će se za njih igrati predstave, kao i Narodnom muzeju na Cetinju.

„Ovaj projekat predstavlja veliki iskorak i za obrazovanje i za kulturu u Crnoj Gori jer omogućava učenicima besplatnu posjetu Zetskom domu i Muzeju na Cetinju. Djeca koja učestvuju u ovom projektu su djeca koja vape za pravim znanjem obrazovanjem, idealima pravde, solidarnosti i slobode, a sve ovo jedino mogu dobiti u institucijama za obrazovanje“, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Za srednjoškolce je planirano da tokom posjete Kraljevskom pozorištu, djeca budu upoznata sa funkcionisanjem teatra i pozorišnim zanimanjima. Oni će tokom posjete odgledati predstavu „Dokle pogled seže“, projekat jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga.

Pozorišni reditelj Lidija Dedović navela je kako “imamo dužnost prema kompletnoj društvenoj Crnoj Gori da se vratimo korijenima udruživanja edukacije i kulture u smjeru promišljenog mladog čovjeka koji ima želju da se obrazuje, da saznaje i da širi svoje okvire. Zbog toga je naš plan da sve generacije dobiju šansu da posjete ove institucije”.

“Vjerujem da je ovo jako dobra ideja i da je ovo nešto što će da zaživi i traje. Ove stvari su dio nečega što se radi u najrazvijenijim sredinama kao što su Engleska i Francuska, dok je kod nas u regionu ovakav projekat pravi raritet. Prvi put sam djecu susreo sa temom kapitalizma, jer mi je cilj da djecu susrećem sa važnim temama, i da ih navedem na razmišljanje, jer su zapravo djeca taj kapital”, rekao je reditelj Petar Pejaković.

Tokom posjeta djeca će imati besplatan prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i besplatne lunch-pakete koje Ministarstvo realizuje u saradnji sa kuhinjom Studentskog doma.