mladiinfo

Transformacija Javnog servisa još nije završena

Smjenama u Savjetu RTCG se zaustavljaju EU integracije Crne Gore, poručila je grupa nevladinih organizacija koja je u znak protesta organizovala performans pod nazivom “Nezavisni Javni servis i tačka” 27. decembra 2017. godine na platou ispred Skupštine. Na protestu je apelovano na vlast da zaustave smjene u Savjetu RTCG.

U znak protesta protiv napada i pritiska na nezavisnost RTCG, protestni performans su organizovali predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Centra za građansko obrazovanje – CGO, Centra za monitoring i istraživanja – CEMI i Instituta Alternativa – IA. Oni su poručili da hoće nezavisan Javni servis i da nikada neće odustati od te ideje.

Predstavnik CRNVO Radoš Mušović kazao je da transformacija Javnog servisa nije završena, te da neće biti zaustavljena.

„Mi, kao slobodni građani i građanke, kao aktivisti, kao novinari, kao urednici, kao svi ljudi koji smatraju da Javni servis pripada svima nama, bez obzira na našu pripadnost – političku, ideološku, vjersku ili bilo kakvu – zaslužujemo da za svaki naš euro koji ode u Javni servis znamo da je taj euro otišao u Nezavisni Javni servis i danas mi poručujemo ljudima koji su unutra, koji odlučuju ne samo o sudbini Gorana Đurovića, već i o našoj evropskoj budućnosti, da nećemo dozvoliti da ovaj prvi korak ka gušenju transformacije RTCG-a, bude prvi korak ka gušenju naših evropskih integracija i naše evropske budućnosti“, poručio je Mušović.

On je, uz simboličan performans, dodao da se skidaju lanci sa Javnog servisa i da se mrak neće vratiti.

„Mi poručujemo poslanicima i poslanicama da danas znaju da smo ovdje, da nećemo biti utišani, da pamtimo kakav je bio RTCG prije, da pamtimo mrak u kojem smo bili i da se taj mrak opet neće vratiti – zbog Crne Gore kojoj pripada evropska budućnost. Slobodni mediji su jedina stvar koju želimo i za slobodne medije, mi ćemo se izboriti“, kazao je on.

Goran Đurović, član RTCG-a, kazao je da očekuje da će Administrativni odbor Skupštine Crne Gore slijediti ono što su, kako je rekao, naređenja od vrha Demokratske partije socijalista (DPS) i da će predložiti Skupštini njegovo razrješenje.

„To će uraditi na potpuno protivzakonit način, a Skupština će, opet, protivzakonito donijeti takvu odluku i Javni servis će ponovo, vrlo brzo – vjerovatno – biti vraćen pod okrilje DPS-a. Ovih godinu, koliko su građani imali priliku da vide izbalansirano, objektivno i blagovremeno izvještavanje, više se neće dešavati. Desiće se sve ono što se dešavalo prethodnih 27 godina, dok je prethodni menadžment vodio RTCG“, ocijenio je Đurović.

Na kraju, on je iznio zaključak da oni koji vrše vlast u našoj državi imaju potrebu da kontrolišu rad svih institucija.